O MNIE

Mam na imię Rita. Od siedmiu lat poznaję świat cydru i nadal twierdzę, że jeszcze mało wiem 🙂
Mieszkam w Anglii, na obrzeżach cydrowej krainy, pełnej sadów, jabłek i wspaniałego dziedzictwa cydrowego, które widać na każdym kroku.


Z okien mojego mieszkania majaczy w oddali wzgórze May Hill, które jest jedym z symboli kultu, jakim otoczony jest cydr w tym rejonie.

Moje pierwsze spotkanie z cydrem w Anglii to oczywiście cydry przemysłowe, słodkie i gazowane, kolorowe, o dziwnych smakach. Z cydrem rzemieślniczym miałam doczynienia pierwszy raz na jednym z wydarzeń organizowanych przez Muzeum Cydru w Hereford. Tam dopiero poczułam, co to znaczy „scrumpy”, „farmhouse”, „dry”. Zachęcona nowymi doznaniami smakowymi zaczęłam szukać dalej. A jestem raczej typem poszukiwacza, więc – gdy tylko czas pozwalał – jechałam do malutkich wiosek w hrabstwie Herefordshire, gdzie cydr jest produkowany niemal na każdej farmie. Dzięki temu poznałam cydrowników, a także ludzi związanych z tą branżą.

W 2013 roku rozpoczęłam współpracę z portalem Kraina Cydru, gdzie przybliżałam czytelnikom ten świat.
Później się okazało, że mam bardzo dużo ciekawego materiału, który nigdy wcześniej nie był publikowany ani znany polskim czytelnikom. Postanowiłam zebrać to w jedną całość i napisać książkę. Inspiracją dla mnie było Muzeum Cydru, które jest prawdziwą kopalnią wiedzy o cydrze.
I tym sposobem historia cydru (ta współczesna i ta bardziej odległa) zdominowała mój umysł i czas wolny.

Pragnę, aby moja strona Historia Cydru stała się w przyszłości obszerną bazą wiedzy dotycząca cydru (jego tradycji, historii, produkcji).

Mam nadzieję, że czytelnicy znajdą tu dużo wartościowej wiedzy. Zachęcam do czytania i komentowania.