CraftCon 2021

CraftCon to jedyna konferencja w Wielkiej Brytanii poświęcona sektorowi cydru rzemieślniczego. Ubiegłoroczna edycja została odwołana ze względu na pandemię koronawirusa. W tym roku wydarzenie odbywa się online. Przez ostatnie dwa dni kwietnia specjaliści z różnych branż będą rozmawiać na temat cydru rzemieślniczego.

Zrównoważony rozwój i różnorodność to temat przewodni konfernecji CraftCon 2021, która odbędzie się online, 29 i 30 kwietnia.
Organizatorem spotkania jest stowarzyszenie Three Counties Cider & Perry Association. Zrzeszające ponad 150 członków, Three Counties Cider & Perry Association jest największą regionalną grupą producentów cydru w Wielkiej Brytanii. Jej członkowie pochodzą z wielu rejonów, nie tylko z „trzech hrabstw” Herefordshire, Worcestershire i Gloucestershire – stowarzyszenie jest otwarte dla dużych i małych producentów oraz innych osób zainteresowanych światem cydru. Do głównych zadań stowarzyszenia należy wspieranie interesów producentów cydru i gruszecznika, edukacja i szkolenia oraz promocja cydru.

Bilety na konferencję można kupić tutaj: https://hopin.com/events/craftcon

Program konferencji

DZIEŃ PIERWSZY CZWARTEK 29 kwietnia

9.00 Live chat na rozgrzewkę

9.45 ROZPOCZĘCIE I PRZYWITANIE GOŚCI

Simon Day, prezes Three Counties Cider & Perry Association

10.00 WHERE CIDER APPLES BEGAN? A JOURNEY TO THE TIAN SHAN FOOTHILLS Andrew Lea, food & beverage technical consultant (retired), author, Craft Cider Making

11.00 Trade & Sponsor Stands Time

12.00 Sesje tematyczne

Sesja 1 KEGGING CIDER – THE TECHNICAL CHALLENGE

Gabe Cook, Ciderologist (Chair)

Richard Reynolds, Barbourne Cider

Allen Hogan, Hogan’s Cider

Sesja 2 ORCHARDING SESSION

Sesja 3 PERRY, UNIQUE AND BOUTIQUE: HISTORY, GLOBAL PICTURE AND THE PERRY FESTIVAL

Chris Atkins, Ragged Stone Cider & Perry

1.00 Trade & Sponsor Stands Time

2.00 Sesje tematyczne

Sesja 1 KEEVING

Adam Bland, Templar’s Choice, Normandy

Dave Matthews, Bartestree Cider Co

Sesja 2 ORCHARDS IN UNUSUAL PLACES

Steve Hughes, Rosie’s Triple D Cider

Sesja 3 MYTHS IN CIDER – WASSAIL

Dr. Maria Kennedy, Rutgers University, New Jersey

3.00 Networking 

3.30 Sesje tematyczne

Sesja 1 WHAT MAKES GREAT DRY CIDER?

James Finch, The Cider Critic (Chair)

Sam Fitz, ANXO Cider, Washington

Robert Clough, Charnwood Cider

Piotr Nahajski, Chalkdown Cider

John Edwards, Fly Be Night Cider & Ross on Wye Cider & Perry

Sesja 2 IMPROVING DIVERSITY, INCLUSION AND EQUALITY

Helen Anne Smith, Burum Collective

Ren Navarro, Beer. Diversity. North America

Sesja 3 BRING THE BELLIES TO THE BAR

Ria Windcaller, Cider Chat (Chair)

Adam Wells, Cider Review

Cath Potter, Cider Women

Nicky Kong, The Cat In The Glass

4.30 Networking 

5.30 ZAMKNIĘCIE KONFERENCJI

***

DZIEŃ DRUGI PIĄTEK 30 kwietnia

9.00 OTWARCIE SPOTKANIA – sesja dla sponsorów

Event Opens – Trade Stands & Sponsors

9.30 CIDER WOMEN: REDRESSING THE BALANCE FOR A MORE INCLUSIVE FUTURE – o kobietach w świecie cydru

10.30 Trade Stands & Sponsors

11.30 Sesje tematyczne

Sesja 1 CIDER TECHNICAL SESSION

Sesja 2 KEGGED CIDER – SALES & MARKETING

Gabe Cook, Ciderologist (Chair)

Sesja 3 MY CIDER LIFE: EXPLORING SINGLE VARIETY DRY CIDER

Mike & Albert Johnson, Ross on Wye Cider & Perry

12.30 Trade Stands & Sponsors

1.30 Sesje tematyczne

Sesja 1 JOIN THE DARK SIDE: CO-FERMENTS & CIDER HYBRIDS

Simon Day, Once Upon A Tree

Martin Berkeley, Pilton Cider

Sesja 2 GOING FOR GROWTH: BUILDING A SUSTAINABLE  CIDER BUSINESS

Susanna Forbes, Little Pomona (Chair)

Charlotte Johnson, Meon Valley Cider

Polly Hilton, Find & Foster

Barny Butterfield, Sandford Orchards

Allen Hogan, Hogan’s Cider

Sesja 3 MARKETING & MYTHS

Brian Rutzen, Cider Brian, Chicago

2.30 Przerwa

2.45 Sesje tematyczne

Sesja 1 DIVERSITY IN YOUR ORCHARD – BIODIVERSITY CROP AND CULTURAL

James Marsden, Gregg’s Pit (Chair)

Tom the Apple Man, nurseryman and orchardist

Wade Muggleton, Senior Greenspaces Officer, Worcestershire Council

Lizzie Pegler, Orchard Project

Sesja 2 ICE CIDER

Eleanor Léger, Eden Ciders, Vermont

Sesja 3 STRIVING FOR SUSTAINABILITY IN THE BUSINESS OF CIDER – THE CASE FOR DUTY REFORM

Tom Tibbits, Artistraw Cider (Chair)

Mr Ian Liddell-Grainger MP, Bridgewater and West Somerset

Mr Bill Wiggin MP, North Herefordshire

Mark Hopper, National Association of Cidermakers

Barry Watts, SIBA

3.45 Networking & Chat

4.15 ZAMKNIĘCIE KONFERENCJI

Simon Day, prezes Three Counties Cider & Perry Association

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *